Know your Customer (KYC)

Dynamisch? Zonder twijfel! Een vakgebied dat continu in beweging is. Onder andere door veranderende wet- en regelgeving en als gevolg van actualiteiten. Zo zijn er afgelopen jaren meerdere trends geweest binnen de financiële criminaliteit.

Ook Corona heeft de dagelijkse bezigheden van zowel ondernemers als natuurlijke personen doen veranderen. Hier spelen criminelen maar wat graag op in. Waar overheidssteun wordt gegeven om noodlijdende ondernemingen te helpen, zien criminelen hun kans schoon om deze uitkeringen op frauduleuze wijze te verkrijgen. Zo identificeerde een bank dat een klusbedrijf net na de aankondiging van de overheidssteun zijn KvK inschrijving had omgezet naar een kapperszaak. Criminelen gebruiken Covid-19 ook als gouden kans om nieuwe producten te “verkopen”.
Er zijn al diverse frauduleuze bedrijven opgedoken die mondkapjes verkochten. Nadat men betaalde, werd het geld door geboekt naar verschillende entiteiten. Van de levering van mondkapjes bleek geen sprake.

Met dank aan het Know Your Customer (KYC) onderzoek van banken heeft de Financial Intelligence Unit (FIU) meerdere criminelen zoals hierboven weten te identificeren. Meer van deze verhalen lezen? Bekijk de casuïstiek van de FIU.

Top 5 Skills KYC-analist

  • Analytisch
  • Methodisch
  • Verbanden kunnen leggen
  • Schrijfvaardigheid
  • Onderzoek vaardigheden

Werken als KYC-analist

Banken hebben een poortwachtersfunctie binnen het financiële stelsel waardoor zij verplicht zijn onderzoek te doen naar hun klanten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door KYC-analisten. Via bronnen en klantcontact vormt een KYC-analist een klantbeeld waarmee de risico’s op witwassen, terrorisme financiering, belastingontduiking en fraude in beeld worden gebracht. Wanneer het klantbeeld compleet is, schrijft een KYC-analist een adviesrapport over het risicoprofiel van een klant. Als KYC-analist maak jij daarom onderdeel uit van de “First Line of Defence” en behoed jij een financiële instelling van integriteitrisico’s. En natuurlijk maak jij het de criminelen lastiger om onopgemerkt te werk te gaan.

Spreekt dit je aan of wil je meer informatie over de functie KYC-analist? Bekijk de KYC-opdrachten bij Banx.